Vandaag was ik bij oud collega Gerdien op bezoek, zij is de projectleider van Voedselbos Lingehout. Het eerste wat mij op viel was de enorme omvang van het project. Waar voedselbossen vaak een paar hectare zijn is dit voedselbos maar liefst 12 hectare! Gerdien vertelt mij dan ook dat dit een agrarisch model is. Het is de bedoeling dat deze nieuwe manier van boeren economisch rendabel is. Het initiatief is opgestart vanuit een coöperatie en bestaat uit voedselbos, moestuin, kleinfruit, bloemen pluktuin en educatie mogelijkheden. Er wordt op een natuurinclusieve manier gewerkt zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en met zo min mogelijk grondbewerking. Zo wordt er onder de boompjes van het voedselbos niet gemaaid, maar zal door successie, schaduwvorming van de bomen en opkomst van andere kruiden langzaam het gras verdwijnen. Het is ontstaan dankzij de burgercoöperatie Betuwewind, waarmee zeven windmolens zijn geplaatst. Deze leveren stroom, wat weer inkomsten genegeerd. Naast uitkeren aan de coöperatie investeren ze ook een deel in lokale initiatieven, zoals het voedselbos. Dat het voedselbos geen hobby is (maar wel met zoveel plezier wordt gedaan) is al snel duidelijk. We lopen een rondje over het terrein en ik krijg uitleg over allerlei functies en keuzes die er gemaakt zijn. De opbrengst uit het voedselbos zal nog een aantal jaar duren, voor de korte termijn worden er veel groenten geteeld om rendabel te zijn. Ook vind er op meerdere momenten educatie bijv. middels workshops plaats. Ook heeft de natuur een belangrijke rol in het proces en is er rondom het terrein 1,7km aan struweel geplaatst, verschillende heuvels waar de natuur z'n gang kan gaan en komt er in een deel van het terrein nog een natuurbos.
Wat betekent het om als coöperatief te werken? Als deelnemers (mede-investeerder) leg je een bedrag in en krijg je 20% korting op de oogst. Je kunt ook alleen een oogstaandeel nemen of een strippenkaart voor 10x oogsten. Het oogsten doe je zelf in de periode mei t/m november. Je bent samen eigenaar van het geheel, hebt inspraak en kan heel lokaal je eten en geluk halen. Er is nog veel meer te vertellen over deze manier van werken, maar daarvoor kun je denk het beste het voedselbos volgen, bijvoorbeeld via hun nieuwsbrief. Of check de agenda, ook voor leuke workshops. Wat heerlijk dat zonnetje. Gisteren en vandaag de moestuinbakken klaar gemaakt. Sla, spinazie, radijs, lente ui, meiraapjes, sugar snaps, rucola gezaaid. De palmkool, postelein, wintererwt groeien nog goed door vanaf de herfst.
En dit jaar kopergaas om de bakken in de hoop de slakken uit ons eten te weren. Er blijft genoeg tuin over waar ze hun gang kunnen gaan. Het slakkenschrikdraad heeft het begeven, maar ik hoop dat de houten planken van de bakken het nog een jaartje vol houden en ik volgend jaar de bakken kan vervangen incl. Slakkenschrikdraad. In de rest van de tuin laat ik de boel nog de boel zodat insecten kunnen blijven slapen en schuilen. De eerste bijtjes konden de krokus, sierkers en kornoelje al vinden. En nu...genieten vanaf mijn stoeltje van de zon en het gevoel van hoop en verlangen naar lente. |
Categorie
All
Archief
March 2025
|