|
Op 19 juli zijn we naar Agnes kruiden geweest. Ze hebben daar een bloemenpluk tuin, moestuin en er worden allerlei kruiden geoogst, gedroogd, verwerkt en verkocht. Zo maken ze verschillende soorten thee en zelfgemaakte zalven van kruiden, zo kocht ik de kamillezalf om te helpen met onze jongste haar eczeem. Het is een prachtige ommuurde locatie met een oude kas. Toen wij er waren werden de groenten in de kraam verkocht, dus hebben we heerlijke bietjes, boterboontjes, tomaten en appels gekocht. Ook zag ik nog de rups van een Koninginnepage op de venkel.
Beheer We krijgen uitleg over de aanleg en vooral het beheer van het voedselbos. We leren over successie en dat er veel verschillende lagen in een voedselbos aanwezig zijn. We leren over verschillende abiotische factoren. Het creëren van diversiteit van nat, droog, laag, hoog, voedselrijk en voedselarm. We krijgen uitleg over methodes om dit te realiseren zoals houtsnippers, mulchen, maaien en afvoeren of soms juist maaisel laten staan. Over stikstofbinders en symbioses. Zo worden tegen wilgen en Spaanse aak druiven aangepland. De boom neemt vocht op uit een natte grond, de druif kan dan beter groeien en de boom als pergola gebruiken. Exoten In een voedselbos gaat het om de oogst van zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel, om diversiteit te genereren. Maar wel ten dienste van de mens. Daarom laten ze ook exoten toe zoals Pawpaw. Er worden veel aparte soorten verbouwd om te kijken welke als voedsel voor de mens in Nederland kunnen dienen. Daarnaast is ondersteuning van biodiversiteit wel een belangrijk aspect, maar kijken ze dus breder dan alleen inheems. De bloementuin bevat veel vaste planten omdat dit zorgt voor veel minder onkruid en daarmee onderhoud. Ook heb ik naar wat constructies gekeken die interessant zijn om in tuinen toe te passen. Zoals dit bankje. Sociale Permacultuur De middag gaat over de 3 ethiek regels en 12 principes van (sociale) Permacultuur. 1. Zorg voor de aarde 2. mensen zorg 3. Samen delen (doe ik niemand tekort, verdelen van de overvloed) Met deze aspecten in het achterhoofd zie ik dat het Voedselbos in Leusden wel veel gericht is op aspect 2. Zo worden er netten en zakjes om het fruit heen gehangen zodat de insecten en vogels ze niet kunnen eten. Mogelijk kan dit nog iets meer in harmonie met de natuur ipv ten dienste van de mens. De 12 principes van Permacultuur zijn: 1. observeren en reageren 2. verzamelen en bewaren van energie 3. zorg voor opbrengst 4. pas zelfregulatie toe en accepteer feedback 5. gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten 6. produceer geen afval 7. ontwerp van patronen naar details 8. voeg liever samen dan splitsen 9. gebruik kleine en langzame oplossingen 10. gebruik randen en waardeer het marginale 11. gebruik en waardeer diversiteit 12. gebruik verandering en reageer er creatief op. Wat ik nog een mooie toevoeging vond van onze docent Bram is zijn trainingen in siberisch sjamanisme. Hij miste in de Permacultuur nog het diepe gevoel van verbondenheid met natuur en met de groep. Doormiddel van zitten in de natuur en observeren maar ook zitten met jezelf en je gedachten observeren kan je een dieper gevoel van begrip voor de natuur ervaren. Al met al een leerzame dag in mijn zoektocht naar ecologisch tuinieren. Al is een voedselbos voor mij wat te idealistisch om zelf op te zetten, het is een mooie toevoeging aan diversiteit voor landbouw naast bijvoorbeeld strokenteelt en een bron vol inspiratie. Ik geloof dat vooral combinaties goed gaan werken. En ergens moet een start gemaakt worden met een nieuw systeem, dat begint altijd met idealisme en inspiratie!
Op 3 juli heb ik een dag gewerkt bij kwekerij Koperwiek. Een regeneratieve kwekerij voor bomen, struiken en planten geschikt voor eetbare tuinen, voedselbossen en agroforestry projecten. Ik mocht meewerken aan allerlei klusjes in het voedselbos. Het weghalen van de wol mulch laag, onkruid verwijderen, inzaaien van gras/klaver mengsel, oogsten van braamboos (kruizing tussen braam en framboos), zwarte bessen oogsten. Het was een leuke en leerzame dag met een fijn zonnetje, briesje wind en leuk gezelschap. Op het voedselbos is ook een camping aanwezig en een kenniscentrum om (het woord zegt het al) kennis met elkaar te delen en bijeenkomsten te houden. Wat ik ook zo leuk vond is dat mij zoveel werd vertelt. Er zijn vele verschillende voedselbossystemen aangelegd om te experimenteren en kennis te delen. Hier vind je de vele soorten. Nieuw voor mij was de term syntropie bosboerderij. Er werd mij uitgelegd dat hier onderzocht wordt hoe verschillende planten met elkaar samenwerken en een stofje van de ene plant de andere plant kan versterken. Even googlen leert mij: "Syntropie bosboerderij, ook bekend als syntropische landbouw of boslandbouw, is een landbouwmethode die de natuurlijke processen in een bos nabootst om een productief en veerkrachtig ecosysteem te creëren" "Syntropische landbouw en permacultuur zijn beide benaderingen van duurzame landbouw, maar ze verschillen in hun focus en implementatie. Syntropische landbouw legt de nadruk op het versnellen van natuurlijke successieprocessen om een productief ecosysteem te creëren, terwijl permacultuur een breder ontwerpsysteem is dat zich richt op het creëren van duurzame leefomgevingen, waarbij principes zoals zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen centraal staan". Maar ik leerde nog veel meer. Sorgum wordt gebruikt als onkruidonderdrukker, is goed voor de bodem en privacy tussen de campingvelden en op zo'n manier dat het een niet uitzaaiende soort is, want anders ben je weer overal Sorgum tussenuit aan het plukken op de rest van de kwekerij. Onkruid druk is een grote uitdaging. In de gangbare teelt worden veel (giftige) bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid tegen te gaan. Hier wordt gezocht naar creatieve manieren om het onkruid tegen te gaan, zoals Sorgum, maar ook mulchen met wolvilt matten tussen bessenstruiken door. Dit bleek lastig omdat het gras door het wol heen groeit en wol het maaien moeilijk maakt. Dus wol eruit en tijd om iets nieuws te proberen. Nu wordt er gekeken naar het zaaien van gras/klavermengsel en het vervolgens kunnen maaien. Het onkruid in bedwang houden kost nog veel arbeid. Ook interessant was het inkijkje wat iemand bij een kwekerij zoal op een dag doet. Het belangrijkste bij een kwekerij is het verzorgen van de plant zodat deze zo goed mogelijk groot en gezond kan worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een zorgtuin waar tuinieren een middel is om mensen/bewoners zo goed mogelijk te helpen hun (sociale) doel te bereiken). Zonder bestrijdingsmiddelen en met een gezonde bodem als basis. Daarnaast is biodiversiteit bevorderen en kennis delen ook een belangrijk aspect. In het voedselbos deel van de kwekerij gaat het daarnaast ook om experimenteren met aanplant en beheer. Op een dag doe je in een kwekerij allerlei verschillende klussen zoals wieden, zaaien, rooien, bossen, oppotten, enten. Daarnaast is er marketing, boekhouding, verkoop/orders verwerken en onderzoek. Na een leerzame dag mocht ik wat braambozen en zwarte bessen mee naar huis nemen, stapte ik weer op mijn OV-fiets om een half uur door mooie landschappen naar station te fietsen en thuis moe maar voldaan aan te komen. |
Categorie
All
Archief
October 2025
|
RSS Feed