Gisteren ben ik bij de pluktuin Het Platteland in Putten geweest. Een biologische pluktuin. Wat doen zij anders dan andere pluktuinen en hoe houden ze rekening met ecologie? Ik maakte een kort praatje met de tuinman en geef een sfeerimpressie. Ze geven er weinig aandacht aan op de website, maar alle groentes in de tuin zijn op natuurlijke wijze geteeld uit biologische zaden. Bemesting gebeurd met eigen schapenstalmest. Maar buiten enkel het gebruik van biologische zaden doen ze nog een paar acties anders: “De knolvenkel en rucola laten we langer staan en doorgroeien zodat de insecten van de bloemen kunnen genieten. Soms wieden we een veld niet, zoals bij de wortel, dan krijgen verschillende (on)kruiden de kans om te groeien” Ook laten ze de peulen als de planten zijn leeg geoogst staan, voornamelijk zodat het veld niet zo leeg lijkt en het voor de bezoekers er leuk uitziet ook aan het einde van het seizoen. Maar wist je dat het ook goed is voor de bodem? Er zitten namelijk stikstofknolletjes aan die voedingsstoffen leveren. Na de oogst kan de plant daarom ook het best boven de grond afgeknipt worden om de voedingsstoffen in de bodem te laten en het volgende gewas er van te laten profiteren. Een ander mooi voorbeeld van ecologisch tuinieren en niet enkel rekening houden met de mens is dat het rottend fruit blijft liggen op de grond, hier komen ook weer veel insecten op af, zoals deze wespen en vlinders. Comments are closed.
|
Categorie
All
Archief
January 2025
|