De Vlinderstichting heeft een praktische gratis handleiding uitgebracht om insecten meer voedsel, voortplant en schuil mogelijkheden te geven. Van balkon tot stadspark en van landbouwgrond tot natuurgebied: een uitgebreide handleiding vol ideeën, inspiratie en concrete handelingen om insecten te helpen. Klik op de knop hieronder om naar de downloadlink te gaan.
Zoek je een interessante basis cursus over permacultuur? Heel laagdrempelig met duidelijke uitleg. Permacultuur gaat uit van ontwerpen met de natuur, waarbij er zowel functies voor mensen als planten, bacteriën en schimmels zijn. Deze cursus legt uit wat Permacultuur is,
Welke 3 ecologische hoofdfactoren er zijn (zon, water, wind) De verschillende lagen die planten vormen als basis van een ecosysteem De functies van planten en de relatie met hun omgeving Permacultuur als denkmechanisme voor je gehele leven (alles is een systeem van input en output) En nog veel meer. Mocht je net beginnen op het gebied van ecologisch tuineren is dit een goede starter. Klik hier om naar de cursus te gaan. (vrij te downloaden als pdf vanaf permacultuurnederland.org) Gisteren ben ik bij de pluktuin Het Platteland in Putten geweest. Een biologische pluktuin. Wat doen zij anders dan andere pluktuinen en hoe houden ze rekening met ecologie? Ik maakte een kort praatje met de tuinman en geef een sfeerimpressie.
Wat een droogte en warmte! En gezien de klimaatverandering zal dit nog wel vaker voorkomen. Ik ben gaan kijken hoe ik het water beter vast kan laten houden door de grond, want mijn regenton is inmiddels leeg. Ook is het beter voor de grond als deze niet helemaal uitdroogt en daarna een enorme regenbui krijgt, want droge grond neemt nauwelijks water op en vervolgens spoel je het zo weg. Hieronder een aantal van mijn bevindingen.
Onlangs kwam ik een toffe poster over stoepplantjes tegen. Plantjes die veel mensen als onkruid bestempelen en weghalen. Maar wist je dat stoepplantjes of onkruiden zijn belangrijk is voor insecten?
Wat hebben wij al veel genoten van de palmkool bladeren, heerlijk met knoflook, ui en (vega)gehakt en rijst in de wok of door de pastasaus. Ook de rupsen hebben ervan genoten. Normaal zou ik de palmkolen na oogst in het 2e jaar uit de grond trekken en in de groencontainer gooien. Nu laat ik de kolen bewust nog even staan zodat de (nacht)vlinders de tijd krijgen om uit te komen. Want ecologisch tuinieren betekent voor mij: niet alles het beste voor de mens inrichten en het vak meteen gebruiken voor een volgende groente, maar ook letten op de medebewoners in de tuin.
Laat ik dit blog starten met een fotoserie van hoe mijn tuin er op dit moment uit ziet. Toen we het huis kochten, 6 jaar geleden, was de tuin volledig bestraat, maar door de zuid-westen ligging zag ik veel potentie om er een oase aan groen van te maken. Inmiddels is de helft beplant, de tegels hergebruikt en staat er een onderhoudsarm schuurtje.
Daar gaat hij dan, bij deze zaai ik een nieuwe website:
Mijn ontdekkingstocht naar wat ecologisch tuinieren betekent en hoe je het kunt toepassen. Omdat ik graag mijn opgedane kennis deel heb ik besloten om mijn zoektocht bij te houden op een website. Dit heb ik destijds ook gedaan met mijn zoektocht naar eco-effectief ontwerpen in de textiel/mode sector (www.refinity.eu) en daar heb ik veel mensen mee geholpen. Ik zal zo af en toe eens een blogje schrijven en de inspiratie pagina aanvullen. Ik hoop dat ook jij gaat genieten van deze ontdekkingstocht! |
Categorie
All
Archief
March 2025
|