Het zonnetje laat zich weer vaker zien. Smeer jij je ook in tijdens het werken in de tuin? Heb je er wel eens over nagedacht wat er allemaal in een zonnebrandcrème zit? En wat daarvan het effect is op het milieu?
Na een allergietest bleek dat ik een andere zonnebrandcrème nodig had. Tijdens mijn zoektocht ben ik ook gelijk gaan letten op belangrijke aspecten voor het milieu (uv-filter, verspreiding door de lucht, insectenwerende stoffen). Onderaan deze pagina vind je een paar goede opties.
UV-filters
Zo zijn er een aantal soorten uv-filters, synthetische en mineraal. Om te voorkomen dat je zonnebrandcrème het koraal verbleekt als je in de zee zwemt wil je liever niet dat deze oxybenzone of octinoxaat bevat. Ik heb nog geen studie kunnen vinden die vertelt wat deze filters doen op het land. Van de mineraal filters zijn zinkoxide en titaniumoxide de betere variant. Vanuit milieu oogpunt kun je het beste voor titaniumoxide gaan. Lees hier meer over het gezondheidsaspect. Ga je voor sprayen, pompen of knijpen? Een spray komt in de lucht en laat daarmee veel meer deeltjes achter in de tuin. Daarom zou je beter een knijptube of pompje kunnen gebruiken. Insectenwerende stoffen Sommige zonnebrandcremes bevatten ook insectenwerende stoffen, handig om muggen te weren, maar willen we niet juist alle insecten een kans geven met ons in harmonie te leven in een ecologische tuin? Probeer daarom ook Benzyl benzoate te mijden in je zonnebrandcreme. En Cera Alba (bijenwas) want deze kan ook vervuild zijn met pesticiden. Een aantal zonnebrandcrèmes die het goed doen op het gebied van milieu- en insectenvriendelijk:
Comments are closed.
|
Categorie
All
Archief
October 2024
|